Rietfeiten
Op deze pagina vindt u de belangrijkste feiten over riet op een rij.
Eenjarig riet
Voor het dekken van de daken wordt eenjarig riet gebruikt. Was het vroeger vooral een goedkope oplossing, tegenwoordig wordt het vooral gebruikt in het hogere segment.
De kosten van een rieten dak
De prijs voor een rieten dak is afhankelijk van een aantal verschillende factoren. De oppervlakte en de moeilijkheidsgraad zijn hierbij het meest bepalend. Zo brengt het dekken van dakkapellen en het maken van unieke details extra kosten met zich mee.
Open- en gesloten constructie
In de wereld van het rietdekken onderscheiden we twee soorten constructies. Een open constructie is de traditionele constructie die tot begin jaren ’90 vrijwel altijd werd toegepast. In deze constructie wordt het riet op de latten gebonden. Van binnenuit is het riet zichtbaar wat het optisch aantrekkelijk maakt. Bij verwarmde ruimtes zorgt dit riet echter voor een groot energieverlies.
Bij een gesloten constructie wordt het riet op plaatmateriaal geschroefd (schroefdak). Bij nieuwe woningen wordt deze constructie vrijwel altijd toegepast.
Riet als isolatie
Bij de gesloten constructie (schroefdak) wordt het dak voorzien van plaatmateriaal. Deze constructie voldoet buitengewoon aan het bouwbesluit (isolatiewaarde Rc = 1,25).
Brandveiligheid
Door de komst van het schroefdak is de brandveiligheid van een rieten dak positief ontwikkeld. Door deze gesloten constructie wordt de toevoer van zuurstof van onder het riet uitgesloten waardoor eventuele brand uit zichzelf wordt gedoofd.
Levensduur
Een rieten dak gaat minimaal 25 jaar mee. De constructie, de kwaliteit van het riet en het vakmanschap van de rietdekker zijn echter zeer bepalend hierop. Door het dak met enige regelmaat te onderhouden kan de levensduur oplopen tot wel 40 jaar.
Subsidie
Voor nieuwe daken zijn er veelal geen subsidieregelingen voor een rietendak. Afhankelijk per gemeente zijn er voor monumentale panden, in meer of mindere mate, veelal subsidies beschikbaar. We raden u aan om op tijd informatie in te winnen bij de desbetreffende instanties.